Karp Podgórzyński
Aquakultura s.c. Marcin Ogłaza
Aquakultura – tam gdzie woda spotyka się z górami. Stawy Podgórzyńskie znajdują się na skraju Podgórzyna, niewielkiej wsi malowniczo położnej u podnóża Karkonoszy. Założone zostały w XV wieku przez zakon Cystersów z pobliskich Cieplic. W XVIII stuleciu, kiedy stawy były własnością znanego rodu szlacheckiego – Schaffgotschów. Zostały wówczas rozbudowane i utworzono ich aż 67. To był największy kompleks stawów hodowlanych w Sudetach. Obecnie znajdują się tu 22 stawy. Niegdyś rodzinny interes, nastawiony był głównie na hodowlę karpia, dzisiaj to między innymi idealne miejsce do spędzenia popołudnia, przy zachodzącym słońcu i doskonałym posiłku. |
Certyfikaty Marki Lokalnej nr SDG/27/2016
Naszą specjalnością jest Karp Podgórzyński, certyfikowany, jako produkt lokalny. Karp jest wyjątkową rybą, jedną z najstarszych ryb hodowlanych. Nasza ryba produkowana jest w tradycyjny sposób w cyklu 3-letnim. Od lat szczyci się najwyższymi walorami smakowymi, z uwagi na zasilanie stawów bezpośrednio górską wodą z Karkonoszy. To tradycyjna ryba trafiająca na polskie stoły podczas wigilii, ale u nas możecie go zjeść nie tylko od święta. Podajemy go wprost z naszego gospodarstwa rybackiego w formie pieczonej w piecu lub tradycyjnie smażonego z dodatkami według upodobań naszych Gości.







Poprzednie
Następne
Kontakt
Restauracja „Aquakultura”
- Stawy Podgórzyńskie 1 | 58-562 Podgórzyn
- aquakultura.restauracja@gmail.com
- + 48 537 787 350