Likier Karkonoski
Abditus Sp. z o.o, Tomasz Łuszpiński
Karkonosze zawsze były i są do dziś synonimem zielarskiej jakości. Latem na karkonoskich łąkach można znaleźć wiele gatunków roślin – na słonecznych górskich stokach i w cienistych wąwozach rosną zioła, mchy i jagody, których kłącza, liście i owoce były onegdaj zbierane przez zielarzy i korzenników. Karkonoscy laboranci pozostawili wiele cennych receptur do produkcji nalewek, eliksirów oraz ziołowych win. |

Certyfikaty Marki Lokalnej nr SDG/21/2014 (produkty i wyroby lokalne)
Likier Karkonoski, to likier ziołowy typu staniszowskiego (Stonsdorfer), zawierający wyciągi z 36 składników naturalnych. Kilkanaście ziół gorzkich, kilkanaście ziół aromatycznych i sok z owoców leśnych, w tym około 10% soku z jagód karkonoskich (borówek czarnych). Likier był produkowany od 1810 roku w browarze w Staniszowie, a następnie od 1868 roku w nowej fabryce, zlokalizowanej pomiędzy Jelenią Górą a Cieplicami. Likier wpływa korzystnie na trawienie, działa wzmacniająco na organizm, zwiększa jego odporność oraz pozytywnie nastraja. Likier Karkonoski można spożywać bez dodatków – zarówno w temperaturze pokojowej, jak i schłodzony. Można go także użyć, jako składnik drinków – bardzo dobrze smakuje z sokiem jabłkowym lub sokiem z czerwonych grejpfrutów. Wiele osób preferuje niewielką ilość Likieru Karkonoskiego dodaną do piwa. Na zdrowie! |
Foto





Kontakt
Firma Abditus Sp. z o.o. Tomasz Łuszpiński
- Borowice
- likier@borowice.pl
- www.likierkarkonoski.pl
- + 48 602 418 810