Szafran Izerski (Crocus Sativus)
Krzysztof Marcinkiewicz
Moja przygoda z szafranem zaczęła się w 2011 roku we Włoszech, od zadanego mi pytania: „Czy Polacy używają szafranu w kuchni?” – odpowiedziałem TAK, choć w tamtym czasie jeszcze niewiele o nim wiedziałem. To był impuls, żeby zacząć zgłębiać ten temat. Dziś moja uprawa posiada badania Włoskiego Laboratorium pod kątem ISO 3632, które zakwalifikowały mój produkt do kategorii pierwszej. Szafran produkuję w Górzyńcu (Piechowice).
|
Certyfikat Marki Lokalnej nr SDG/37/2018
Jestem producentem przyprawy szafranu. Tą niezwykłą przyprawę pozyskujemy z pręcików kwiatu krokusa. Kwiaty zbierane są późną jesienią. Na uzyskanie jednego kilograma szafranu potrzebujemy aż 250 tysięcy kwiatów. Natura 2000 i Góry Izerskie, to tereny, które dają możliwość wyprodukowania doskonałej jakości Szafranu (Crocus Sativus). Suszone pręciki krokusa, jako przyprawę można dodać do wielu potraw rybnych, mięsnych oraz sosów. Wykorzystywany jest również w cukiernictwie. Wystarczy zaledwie kilka nitek, by odmienić całą potrawę. Szafran posiada także właściwości lecznicze. |






Kontakt
Krzysztof Marcinkiewicz
- Słoneczna 6 | 58-573 Piechowice
- szafranizerski@gmail.com
- + 48 608 051 805